Vanaf 1994

Eelsk begon in september 1994 met een klein berichtje in de Gezinsbode en de Loeks. Meer dan honderd belangstellenden gaven gehoor aan de uitnodiging van de initiatiefnemers. De allereerste bijeenkomst van EELSK werd zodoende direct al heel gezellig met veel meningen, veel stemmen en veel gezang. De grote en enthousiaste belangstelling bewees dat de tijd er rijp voor was. Enkele weken later ging EELSK officieel van start: elke woensdagavond van zes tot acht repeteren onder leiding van dirigente Dieuke de Boer.

Repeteren en optreden natuurlijk! Vanaf het begin doen we dat: in ziekenhuizen, bejaardenhuizen, bij feesten en evenementen. Eelsk is ook diverse keren bij Radio Noord te gast geweest. Een apart fenomeen zijn de door onszelf vier keer per seizoen georganiseerde Eelsk-café's.

Ooit begonnen als zoethoudertje voor de tientallen kandidaten op onze nieuwe leden-wachtlijst, zijn de Eelsk-café's uitgegroeid tot verrassende en altijd zeer gezellige zangavonden met een mix van koorzang, samenzang, solisten en gastoptredens. Een van de onbetwiste hoogtepunten was het Eelskcaf√© Maximaal op 1 februari 2002, aan de voorafvond van het huwelijk van onze kroonprins met zijn Maxima, waar een groot deel van de koninklijke familie te gast was!

Een koor leiden van 50 grotendeels ongeoefende zangers, deels geheel zonder, deels met ongeremde muzikale ambities, is geen eenvoudige opgave. Toch wisten onze dirigenten van Eelsk een echt koor te maken met twee, drie, en soms zelf vierstemmige arrangementen van liedjes die over het algemeen voor solo-zangers zijn geschreven. Hoe mooi dat allemaal kan klinken is te beluisteren op onze CD's Waarom ging Pappie heen (1999) en Naar lichaam en naar ziel gewond (2002).
Bij aanvang van het seizoen 2000-2001 nam Jaap Tjalma het dirigentenstokje over van Dieuke de Boer. Vanaf dat moment is Rop Haverkort de vaste pianist. Jaap heeft Eelsk vijf jaar geleid. Na een slopende ziekte overleed hij in 2007. Oud-lid Sylvia Lambeek volgde hem als dirigent op.

In 2009 was het ook weer eens tijd voor een dagje studio! Op een warme zaterdag in mei sloten we ons op voor de opname van onze derde CD: 'Wat zou ik nog om rijkdom geven', waarvan de titel een citaat is uit het prachtige door Jaap Tjalma geschreven en gecomponeerde lied 'Groningen'.

Aan het eind van het seizoen 2010-2011 nam dirigente Sylvia Lambeek afscheid van haar geliefde koor. Een veelbelovende opvolgster werd gevonden in de vers afgestudeerde Merel Heerink.

Na vijfeneenhalf jaar haar beste krachten aan Eelsk te hebben gegeven - en het koor daarmee naar ongekende hoogten te hebben opgestuwd - beslooot Merel Heerink eind 2017 dat het mooi geweest was. Op zaterdag 26 januari 2018 namen we met een speciale muzikale middag afscheid genomen van haar. Hier de foto's! In Marijke Harsevoort hebben we een inspirerende opvoplgster gevonden.